fashion á 1920

Under 1920-talet kom det ganska stora förändringar i mäns kläder, för första gången så klädde sig ungdomar helt annorlunda än dom äldre. Dessutom gjorde den lediga lite mer sportiga klädseln entre, v-ringade tröjor med eller utan ärmar var inte alls ovanligt runt om på olika collages och universitet (favoritmönstret var fair isle även om annat fungerade). Däremot lämnande vuxna män sällan eller aldrig hemmet utan slips och hatt.

Även Cardiganen började användas allt mer, även om det främst var ett plagg man bar inne för att skydda sig mot kylan.
Racingmodet tog även sina första staplande kliv under detta årtionde, det var inte en helt ovanlig syn med läderjackor racingkepsar etc.


När man pratar om mode under 1920-talet kan man dela upp det på två olika perioder, i början av årtiondet var modet väldigt inspirerat av första världskriget, kavajerna var korta och det var inte helt ovanligt med bälten i midjan. För att sedan övergå till Jazzstilen med sin tvåtoniga-wingtips, feodora hattar vintertid och pannamahattar sommartid,  sluttande axlar på kostymerna och relativt slimma ytterockar var omåttligt populära.Man ville klä sig ganska pojkaktigt och ungt.

När det kom till accessoarer så fungerade både slipsar och flugor. Slipsarna skulle antingen vara virkade eller mörka med små mönster på, även randiga funkade. Till och med dom som inte gillade den nya musiken ville klä sig som att dom var en del av det hela  Däremot var inte jazzklädseln då riktigt den vi föreställer oss idag (utan som tidigare nämn mycket mer slimmad), den gjorde entré under tidigt 30-tal, strax efter börskraschen 1929  men mer om det i nästa gång.Nått i stil med det här var en ganska vanlig vardasklädsel 1920. (självklart bar man strumpor men orkade inte ta med ett par mörka enfärgade då det inte ger något extra)
Kavaj Uniqlo just nu ca 390 kronor
Byxa H&M just nu 198 kronor
Hatt Dagmar hattbaren 695 kronor
Skor ebay.com köp nu pris 560 kronor + frakt (finns i alla möjliga storlekar, samt brun/vita)
Slips www.thetiebar.com 120 kronor
Skjorta www.laredoute.se 299 kronor
Bröstnäsduk www.thetiebar.com ca 40 kronor

Kommentarer
Postat av: David

Hej! Lite roligt att kavajen från Uniqlo kom med i inlägget. Min farsa kom precis hem från Japan där han inhandlade just den. Det var dock inte samma kavaj som jag tänkt mig, dessutom var den lite för kort i ärmarna. Så om någon tämligen kortväxt person är sugen på kavajen så är det bara att höra av sig till cizt@hotmail.com . Kan tänka mig att sälja den för omkring 250 då den är oanvänd. Jag bor i Göteborg =)

2009-07-14 @ 23:14:37
Postat av: Jimmy

David kan du fixa mer exakta mått kan jag kanske vara intresserad!

2009-07-15 @ 00:00:31
URL: http://fashionbycsn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0